Sy selv mundbind

Sy selv mundbind

17. december 2021 0 Af Kreative Pips

Allerede kort inde i coronapandemien lavede jeg mit eget mundbind i stof, men da myndighederne afviste dem, valgte jeg ikke at bruge mere tid på det. Men pludselig ændrede myndighederne mening, og jeg fandt derfor dette mønster. Og siden har jeg syet en del af de her mundbind. Min ældste søn er 12 år og kører hver dag med skolebus, og der skal han have mundbind på. Han vil helst bruge mine i stof, så jeg har syet en portion til ham. Det er ikke svært selv at sy mundbind, og jeg har i høj grad brugt mine bomuldsrester. Herunder kommer jeg med mine fif og ideer til hvordan du kan fikse dine sy selv mundbind lidt op.

Retningslinjerne omkring mundbind ændrer sig ud fra smittetrykket, men jeg er (desværre) overbevist om, at det ikke er sidste gang, mundbind vil blive en del af dagligdagen. Så jeg leger stadig med forskellige udtryk og ideer til sjovere mundbind. Jeg håber du kan finde inspiration til selv at lave dine egne mundbind.

Sy selv mundbind til børn

I mønstret (se link i begyndelsen af indlægget) bruger jeg den størrelse som hedder child. Den passer fint til min ældste på 12 år. Til mig selv har jeg brugt størrelsen adult. Jeg har ændret lidt i mønstret, da jeg syer elastikkerne anderledes end i mønstret. Jeg har klippet 2 cm af mønstret i siden. Det kan du også se under punkt 1 i vejledningen herunder.

Først brugte jeg almindelig 5 mm elastikker i 12 cm længde, men min søn ELSKER at jeg skiftede til de justerbare elastikker fra Rito. De fåes selvfølgelig også andre steder, men det gode ved Rito er, at jeg kan samle mange af mine krea-inkøb ét sted, og dét kan jeg godt lide 🙂

Rito har lavet en kategori med alt hvad du skal bruge til hjemmelavede mundbind. Du finder kategorien HER (Reklamelink). På mundbindene til min søn har jeg ikke lavet med næseklemme, så der springer du punkt 5 og 6 over i vejledningen.

Mundbind og duggede briller

Hvis du har briller, kender du uden tvivl til problemet med duggede briller. Nogle gange får jeg sat mine syede mundbind ordentligt, det vil sige helt oppe under brillen. Men ellers dugger brillerne helt vildt. Derfor har jeg også længe tænkt på at få syet nogle mundbind med næseklemme. Og NU fik jeg endelig gjort det.

Sy selv mundbind

Sy selv mundbind med filter og næseklemme

Equipment

 • Symaskine

Materials

 • Bomuld
 • Filter – Freudenberg Vlieseline ILC 151
 • Elastik
 • 10 cm kantbånd
 • Næsebøjler

Sådan gør du

 • Mønstret tegnes af og klippes ud. Jeg har fjernet 2 cm i siden.
 • Klip 2 stykker i filteret, 4 stykker i bomuld. Jeg bruger helst en lys ensfarvet som inderside, og en mønstret på ydersiden.
 • De to ydersider syes sammen langs den buede kant. (Det er umuligt at vise på det lyse mønstrede stof, så her viser jeg det på en ensfarvet yderside)
 • De to filterstykker og de to indersider lægges sammen. De to filtre nederst og de to bomuld øverst, og de syes alle fire sammen langs den buede kant.
 • Klip 10 cm kantbånd.
 • Fold den ene side af kantbåndet ud og sæt den fast med nåle på ydersiderne (ret mod ret). Og sæt elastikkerne fast med nåle i begge siderne af ydersiderne.
 • Læg indersiderne (inkl. filteret) ovenpå ydersiden, og nål fast hele vejen rundt. Sy sammen gennem alle lag, og lad et lille hul være til at vende igennem.
 • Klip de fire hjørner af og et lille hak i bunden. Vend gennem det lille hul.
 • Sy en stikning hele vejen rundt, så det lille hul bliver lukket.
 • Kantbåndet skal nu syes fast.
 • Put en næsebøjle i og brug mundbindet efter de gældende regler

Sy selv mundbind med sjov pynt

Jeg er jo vild med at lave unikke ting og være lidt anderledes end andre. Og derfor synes jeg, det var sjovt at pynte mine mundbind lidt. Jeg har både brugt mønstrede og farverige stoffer, men også ensfarvede stoffer som jeg har pyntet med strygevinyl skåret på min Silhouette skæremaskine.

Jeg har blandt andet lavet et Brøndby mundbind til min kollega, da BIF vandt det danske mesterskab i foråret. Det blev et blåt mundbind med “1964” skåret i glimmer-guld-vinyl.

En vigtig information at give videre, er at jeg vil anbefale IKKE at lave sorte mundbind. Min mor er i bank, og der er flere, der har ytret at de sorte mundbind minder om masker, som forbryderne har på. Så hold jer væk fra de sorte – jeg synes også vi har brug for flere farver og gang i den 🙂

Du kan også pynte mundbindet med andre logoer, tekster eller lignende i strygevinyl. Jeg prøvede med en stor kyssemund som skulle hen over den buede syning. Du kan se mundbindet på billedet først i indlægget. Det var rigtig svært at stryge på, så det vil jeg ikke anbefale. Men leg med strygevinylen eller mønstrede stoffer. Jeg har netop lavet et i julestof, bare fordi det er lidt sjovt her i december.

Hvis du ikke har mod på at sy dine egne, kan du købe stofmundbind (Reklamelink) eller engangsmundbind mange steder. Brug de mundbind, som du føler er bedst for dig og dine.

Pas godt på dig selv.

Følg mig på Bloglovin’, Pinterest, Facebook og Instagram