DIY Sengerand

14. november 2013 13 Af Kreative Pips

Jeg har syet en del sengerande gennem årene, og det hele begyndte med at en bekendt ønskede, at jeg syede en til hende. Den første blev syet med velcro, men siden da har jeg syet med en lynlås i enden. Herunder vil jeg give dig min DIY sengerand, så du selv kan sy din egen sengerand. Det eneste, som kan drille lidt, er lynlåsen, resten er bare ligeud syning.

Mønster og materialer

Du skal bruge fast bomuld, en lynlås og en skummadras (3cm tyk) samt sytråd og en symaskine. Mængden af bomuldstof afhænger af højde og længde på din sengerand.

Jeg køber oftest skummadrassen i Stof & stil, og de har jo også de andre materialer, så det er bare nemt.

Jeg har oftest lavet en sengerand med målene 25 x 360 cm. Og til det skal du bruge mellem 2,5 og 3,7 meter stof. Hvis du klipper det i baner og syer det sammen, kan du ‘nøjes’ med ca. 2,5 meter. Hvis stoffet ikke har mønster med en retning kan du sy en lang bane, og så skal du bruge 3,7 meter.

Vejledning til at sy din egen sengerand

1. DIY Sengerand med 1 slags stof

Når stoffet ikke har mønster, som skal vende en bestemt retning, er det pænest at sy sengeranden i et langt stykke stof. Til en sengerand med en højde på 25 cm, skal du klippe stoffet 57 cm. Dvs. 2 gange højden og 2 gange dybden + 1 cm i sømrum. Længden på stoffet skal være længden +3 + sømrum på 1 cm. Så hvis sengeranden skal være 360 cm, skal stoffet være 364 cm i længden.

I den ene ende syer du lynlåsen fast, og derefter lægger du stoffet ret mod ret og syr stoffet sammen på langsiden og i enden. Til sidst syr du hjørner, hvor du folder hjørnet, så sidesyningen ligger ovenpå endesyningen. Og så syr du en 3 cm stikling på tværs, derved vil der komme mere form på sengeranden.

2. DIY Sengerand med 1 slags stof med retning på mønstret

Du skal klippe dit stof i baner af 29 cm (dvs. højde 25 cm + dybden 3 cm + 1 cm sømrum). Du syer lynlåsen i to stykker og syer stofbanerne sammen ret mod ret.

Herefter syr du de to sider sammen ret mod ret. Og lige som ovenover skal du sy hjørner i enden. Og så er betrækket færdigt.

3. DIY Sengerand med 2 slags stof

Hvis du ønsker en sengerand med to slags stof, kan du anvende vejledningen ovenover, hvor du laver den ene side i en slags stof og den anden side i en anden slags stof. Hvis stoffet er uden retning i mønstret, kan du sagtens klippe en lang bane.

Fyld din sengerand

Når du har syet dit betræk skal du klippe din skummadras i passende baner. Hvis din højde er 25 cm, klipper du baner af 25 cm. For at banerne sidder sammen, skal du sy dem sammen i hånden. Det er en smule hårdt at sidde med, hvis man som jeg har kronisk betændelse i senerne omkring tommelfingrene, men det er heldigvis hurtigt klaret.

Betrækket skal sidde helt tæt på skummet, og derfor skal man have lidt tålmodighed med at få betrækket på. Men det er bare pænest, at det sidder helt stramt.

Færdige sengerande

Sengeranden kan ændre udseende ud fra valg af stof, men derudover kan du også pynte med pipingkant imellem de to stofstykker. Eller du kan sy lommer på. Eller pynte med strygestof – du kan se hvordan jeg laver strygemærker i dette indlæg.

420 cm lang sengerand med to lommer
Ensfarvet sengerand med pipingkant

Jeg håber, du kan bruge min DIY på en sengerand. Som altid er jeg nysgerrig efter at se, hvad du bruger min vejledning til, så send mig gerne et billede på mail, Facebook eller Instagram.

Følg mig på Bloglovin’, Pinterest, Facebook og Instagram