Mormors fastelavnsboller

9. februar 2013 2 Af Kreative Pips

Jeg kan rigtig godt lide fastelavnsboller, og siden jeg selv fik børn, har jeg altid bagt min mormors fastelavnsboller. Der er nemlig både marcipanfyld OG syltetøj i, og selvfølgelig pyntet med tyk glasur og krymmel.

Mormors fastelavnsboller
Pynten er lavet af tomme toiletruller – vejledningen kan findes her.

Når jeg bager, bliver mit bagværk og kager altid bedst, når jeg sørger for at have tiden til at bage. Og når jeg har tiden, nyder jeg det også meget mere. Så det hænger sammen, og det øver jeg mig på at huske. Hvis du vil have mere teknisk hjælp til, hvordan du bliver bedre til at bage og forme boller, vil jeg klart anbefale dig at besøge bagvrk.dk. Hendes gode råd har uden tvivl gjort min mormors fastelavnsboller bedre og ikke mindst pænere.

Rigtig god bagelyst 🙂

Mormors fastelavnsboller

Mormors fastelavnsboller

Fastelavnsboller med marcipanfyld og syltetøj
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 18 stk.

Equipment

 • Røremaskine

Ingredienser
  

Fastelavnsboller

 • 500 g hvedemel
 • 250 g smør (koldt)
 • 20 g sukker
 • 1 tsk. salt
 • ½ tsk. kardemomme
 • 1 æg
 • 75 g gær
 • 2 dl. mælk

Fyldet

 • 100 g sukker
 • 100 g smør (blødt)
 • 150 g marcipan
 • Syltetøj

Sådan gør du
 

 • Mel og det kolde smør røres sammen.
  Mormors fastelavnsboller
 • Sukker, salt, kardemomme og æg røres sammen, og tilsættes i melet.
  Mormors fastelavnsboller
 • Gæren udrøres i mælken, og det tilsættes til resten af ingredienserne.
 • Dejen rulles ud med en tykkelse på ca. 1 cm
 • Marcipan, blødt smør og sukker blandes godt sammen.
  Mormors fastelavnsboller
 • Dejen skæres ud i ca. 18 stykker og der lægges en lille klump på hvert dejstykke.
  Mormors fastelavnsboller
 • Fold hjørnene ind over fyldet, og tril bollen rund.
 • Bollerne sættes på en bageplade med bagepapir med sammenføjningen nedad.
  Mormors fastelavnsboller
 • Mens bollerne hæver i 5 minutter, piskes et enkelt æg.
 • Bollerne pensles med æg, og der trykkes et lille hul i alle bollerne.
 • Kom en lille klat syltetøj i hullerne, og lade bollerne hæve i ca. 20 minutter.
  Mormors fastelavnsboller
 • Bollerne bages i 12 minutter ved 250 grader (stærk varme)
  Mormors fastelavnsboller
 • Når bollerne er kølet af, pyntes de med glasur og krymmel
  Mormors fastelavnsboller
Keyword Fastelavn

Jeg har brugt min hjemmelavede hindbærmarmelade, men al slags marmelade eller syltetøj kan bruges. Men man kan også sagtens bruge andet – jeg kunne for eksempel godt tænke mig at smage dem med min appelsincurd. Og så måske med smeltet chokolade som pynt. Jeg tænker også en god lemoncurd kunne være god som modspil til det søde marcipanfyld.

Fastelavnspynt

Min bror og jeg har tit haft fødselsdag i nærheden af fastelavn, og jeg har derfor pyntet vores fødselsdagskager med fastelavnspynt. Med farvet fondant kan du lave små strimler og vikle rundt om et sugerør. Det kan du se herunder på billedet, hvor du også kan se nogle sorte katte og lilla masker udskåret.

Fastelavn er en højtid for kreativitet. Der kan laves pynt, der kan bages fastelavnsboller og så kan der laves sjove udklædninger. Ofte har jeg syet mine børns fastelavnskostumer, men de kan jo også laves af papkasser, maling og perleplader – og alt muligt andet.

Mine syvejledninger til udklædning kan findes her.

Følg mig på Bloglovin’PinterestFacebook og Instagram