DIY patchworktæpper

11. august 2020 4 Af Kreative Pips

Jeg elsker at sy patchworktæpper! Jeg skærer alle firkanterne med min rullekniv, og det er helt meditativt for mig. Og samtidig er det en super måde at få ryddet lidt ud i stofresterne. For man kan jo vælge at sammensætte sit tæppe præcist som man vil med mønstre, farver og så videre. Jeg har syet en masse tæpper og her er min DIY på patchworktæpper.

Når firkanterner er skåret, kommer det sjove, nemlig at sætte de mange stykker sammen. Jeg har valgt at både Olivers og Mathias’ tæppe skal bestå af 6×11 firkanter i målet 20×20 cm. Og jeg lægger det altid ud på stuegulvet, og så tager jeg et billede for bedre at kunne se om mørke og lyse farver er ligeligt fordelt. Det tog mig 6 forsøg med Olivers tæppe, før jeg var tilfreds 🙂

Min metode til syning af patchworktæppe

Jeg har syet mange tæpper nu, og har udviklet min egen metode. Når alle firkanterne ligger på gulvet, begynder jeg fra bunden med at sætte nåle i. Det er vigtigt, at lapperne ligges rigtigt, for så bliver syningen meget nemmere.

Her er Mathias’ tæppe lagt op på stuegulvet. Jeg begynder i nederste højre hjørne, hvor den bliver lagt oven på æblerne ret mod ret. Der sættes tre nåle i højre side.

De to sammenhængende firkanter lægges nu ret mod ret med den næste i rækken. Der sættes tre nåle i højre side. Det er vigtigt at stofsiderne ligger helt lige, så bliver det hele mere præcist til sidst.

Sådan fortsættes indtil rækken er færdig. Den færdige og sammenhængende række lægges, så kun den yderst højre har vrangen opad. Du gør præcis det samme med næste række, og når den er færdig lægges den ovenpå den første række med kun yderste højre firkant vendt med vrangen opad.

Her ses de nederste tre rækker. De er hæftet sammen med nåle, og lægger ovenpå hinanden i den rigtige rækkefølge. Du fortsætter, til du når toppen af tæppet.

Nu er det tid til at begynde syningen. Du tager hele stakken med til symaskinen, og så syer du én firkant ad gangen. Når firkanten er syet, sætter du straks næste firkant ind i symaskinen. Det gør at tæppet hurtigt er sammenhængende og derfor nemmere at arbejde med (synes jeg :)).

Når jeg har syet ned igennem alle de lodrette, er det tid til at finde strygejernet frem. Så stryger jeg alle sømrummene fra hinanden, sætter nåle i og sy den modsatte vej. Igen er det vigtigt at være præcis, så syningerne bliver mere lige. Efter syningen af de vandrette linje, stryger jeg igen alle sømrummene fra hinanden.

Tid til bagsiden…

Til sidst syer jeg fleece på bagsiden. Fleece og forsiden syes sammen ret mod ret, og det vendes igennem et lille hul i bunden.

Til allersidst syer jeg en pæn stikling hele vejen rundt, samt to gange hen over tæppet, så forside og bagside sidder sammen.

Det nederste stof med de mange blå og hvide stjerner har en helt speciel betydning for mig. Jeg købte det i Brighton i 2016, da jeg var til møde derovre. Jeg var afsted for første gang som fungerende repræsentant i en international arbejdsgruppe. Året før var jeg blevet opsagt og min tidligere chef havde ingen tillid til mig. Og i 2016 stod jeg pludselig i et andet land med en masse ansvar! Det er sjovt, som alt kan vende på relativ kort tid. Og det er lige dét, stoffet minder mig om.

Kravlegårdstæpper

Jeg har også syet en del patchworktæpper til kravlegårde. Fremgangsmåden er helt den samme som ovenfor. Men i stedet for fleece, syer jeg fast bomuld på som bagside, og så har jeg to lag pladevat imellem for- og bagsiden.

Du kan se mine tæpper her, og hvis du er interesseret i at se mine andre patchwork projekter, kan de ses her. Jeg håber, du kan finde inspiration i min DIY på patchworktæpper.

Følg mig på Bloglovin’, Pinterest, Facebook og Instagram