ADHD og piktogrammer

26. juni 2021 0 Af Kreative Pips

Jeg har jo to drenge med ADHD, og selvom de nu er udredt og er på medicin, kæmper jeg stadig en kamp for at strukturere vores hverdag og dermed gøre det lettere for os alle. For et par måneder siden skiftede min ældste søn skole, og hans morgenrutine skulle ændres. Jeg har de sidste mange år læst og googlet meget om ADHD og piktogrammer, så jeg fandt nogle passende piktogrammer og lavede Olivers morgenrutine og laminerede den. Det hjalp ham rigtig meget til at finde ind i den nye rutine. De første par uger kiggede han på den hver morgen, og nu ligger den på rygraden. Men vi kan finde den frem, hvis det er nødvendigt.

Jeg har fundet de gratis piktogrammer HER.

Jeg har tidligere skrevet om struktur i hverdag, det kan du læse mere om her.

Hvordan laver du et skema med piktogrammer?

Der er mange måder at lave skemaer med piktogrammer. Her vil jeg gennemgå mine forslag:

For flere år siden forsøgte jeg mig lidt med simple piktogrammer, hvor jeg hver morgen tegnede dagen for min ældste søn. Det var et forsøg på at hjælpe ham med overblikket over hans dag. Det var en ide fra et af de utallige møder med skole og kommune, så selvfølgelig skulle de prøves af. Jeg er ikke den store tegner, men når jeg tegnede og fortalte samtidig forstod min søn hvad jeg tegnede 🙂 Han havde dog ikke det store behov for den form for struktur, så jeg lagde det hurtigt på hylden.

Jeg er talnørd og storelsker Excel, så selvfølgelig har jeg udarbejdet mit skema i Excel. Jeg har lavet et skema ud fra vores behov, fundet billederne blandt de gratis piktogrammer fra linket længere oppe. Og så har jeg sat tid og tekst på. For det var vores behov. Du kan finde min excel fil lige her, så kan du bare skifte tekst og billeder ud. Du kan også udarbejde et lignende skema i Word eller Powerpoint.

En anden måde er at lave et skema på et fysisk stykke papir eller en magnettavle. Så kan du klippe relevante billeder ude, eventuelt laminere dem, så de holder bedre. Og hvis du anvender en magnettavle, kan du bruge magnetbånd (reklamelink) til at sætte piktogrammerne fast på tavlen. Hvis du bruger fysisk papir, kan du lime dem fast, hvis strukturen er fast, eller sætte dem fast med papirclips.

Der er mange muligheder for at lave skemaer selv, det handler bare om at finde den løsning, som passer til dig og din familie 🙂

Hvis du ikke er til at gøre det selv, kan det selvfølgelig også købes færdigt. F.eks. her hos PictoBoards (Reklamelink).

Struktur i weekender og ferier

Der er stor forskel på, hvordan man har det med struktur i weekender og ferier. I både vores weekender og ferie er det rimelig frit. Vi nyder alle at kunne ligge med en bog, mobilen eller jeg arbejder på bloggen. Så vi er ikke så strukturerede, og det fungerer for os. I vores ferier snakker vi om hvad vi har lyst til at opleve, og så lægger vi planerne én dag af gangen. Jeg har ofte nogle tanker og ideer om hvad vi skal, men jeg serverer tingene én af gangen for drengene. Så hvis vi skal noget, ved de det dagen i forvejen, så de er forberedt, hvis morgenen/formiddagen ikke er som den plejer.

Vores ugeplan er købt i Tiger engang i efteråret, og den giver et overblik over ugen hjemme hos os.

Jeg elsker at være kreativ, og derfor søger jeg gerne kreative løsninger for mig og mine børn. Og da deres selvværd ikke altid er lige godt, har jeg lavet en bog til dem med en masse gode ord og historier i. Du kan se mere om ADHD og selvværd i dette indlæg.

Jeg håber, du har fået lidt inspiration til hvordan du kan strukturere din/jeres hverdag med brug af piktogrammer. Jeg har selv set stort effekt i brugen af piktogrammer, så jeg synes i høj grad at ADHD og piktogrammer hører sammen. Men de kan naturligvis også bruges i andre sammenhænge end til børn og unge med ADHD.

God fornøjelse med at bruge piktogrammer – jeg er nysgerrig efter at se, hvad du får lavet, så send det gerne til mig, eller tag mig på de sociale medier, så vi kan inspirere hinanden.

Følg mig på Bloglovin’, Pinterest, Facebook og Instagram