Boganmeldelse – Det fjerde bud

Boganmeldelse – Det fjerde bud

2. september 2023 0 Af Kreative Pips

Jeg har læst og anmeldt novellesamlingen “Det fjerde bud” af Mona Hawthorn Andersen.

Bogen “Det fjerde bud” er modtaget til anmeldelse.

Fakta om bogen:
Titel: Det fjerde bud
Forfatter: Mona Hawthorn Andersen
Udgivelsesdato: 22. juni 2023
Forlag: Mellemgaard

Fra bogens bagside læses:
Det fjerde bud indeholder otte noveller, der tager læseren med i det danske samfunds dunkle afkroge.

Et par opdager i “Mit livs sejltur”, at de burde være blevet hjemme. I “Telefonen” går en ung mand i skole, men der er noget unormalt over de andres adfærd. “Sagen” handler om Jannik, der er formand for partiet Ren Fremtid og indhentes af sin fortid. Som socialrådgiver møder Juliane i “Samaritaneren” mange skæbner, der ikke altid lader sig hjælpe trods en håndsrækning. I “Gensynet” er en bestialsk kvindemorder sluppet fri fra fængslet, og Maria inddrages i jagten på ham. “Det fjerde bud” omhandler Theodor, der forsøger at få sine to brødre ud af et miljø præget af alkohol og vold. I “Babyen” kommer et barn til verden og elskes højt af sine forældre, men barnet udvikler sig meget hurtigt. En køretur byder i “Flammer” på overraskelser, og de ender ikke alle godt.

Min anmeldelse

Jeg har læst en del af Monas tidligere bøger, og jeg har været ret begejstret for dem. Du finder også flere anmeldelser af dem her på bloggen. Du kan bl.a. læse om fjerde del i hendes serie om politikvinden Sophie her.

Som bagsideteksten indikerer er det nogle dunkle afkroge vi bevæger os ud i. Den første historie gav mig fysiske brækreflekser – og jeg er sikker på at den vil gøre det samme med andre. Den måde Mona skriver og beskriver på føles så ægte, at jeg kunne se og mærke de ubehagelige ting. Og så kom brækrefleksen!

Alle novellerne gav en eller anden form for eftertanke, og på trods af dunkelheden i historierne nød jeg at læse dem. Jeg blev så glædeligt overrasket da politikvinden Sophie og hendes makker Thor dukker op i den ene novelle, for dem har jeg læst alle fire bøger om (se link længere oppe).

Jeg læser sjældent noveller, og det er egentlig fjollet, for Monas bog viser flot at det er lige så læseværdigt som romaner. Jeg tror bare, at jeg forbinder noveller med diverse ugeblade eller med de noveller vi skulle analysere i dansktimerne i folkeskolen. Men fremover vil jeg altså dykke mere ned i novellerne, så hvis du har nogle bøger med noveller, som du kan anbefale, hører jeg meget gerne fra dig. Jeg kan i hvert tilfælde VARMT anbefale Monas bog “Det fjerde bud”.

Hvis du mangler at finde nogle gode bøger til efteråret, kan du dykke ned i mine mange anmeldelser lige her. Jeg har flere bøger liggende klar til læsning og anmeldelse, så jeg kan love der kommer flere anmeldelser de kommende uger.

Følg mig på Bloglovin’PinterestFacebook og Instagram